Przepis:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki podgrzanego miodu
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki przyprawy korzennej ( do piernika)
- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki ciepłej wody
Jajka, masło i cukier należy utrzeć na puszystą masę, później stopniowo wsypując mąkę, cały czas mieszając. Dodać podgrzany miód, przyprawę korzenną i rozpuszczoną w wodzie sodę oraz mleko. Wyrobić gładkie ciasto(najlepiej rękoma).
Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym
do 180 stopni piekarniku przez około 50 minut. Wystudzić.
Polewa:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 3/4 szklanki śmietany kremówki
- garść płatków migdałowych
Nad garnek z gotującą się wodą położyć naczynie, w którym można roztopić
czekoladę tak, aby dno nie dotykało wody. Do naczynia wlać śmietanę kremówkę,
chwilę ją podgrzać nad parą wodną. Po podgrzaniu śmietany dodać do niej kawałki
czekolady, cały czas mieszając aż się rozpuści. Odstawić na chwilę do
przestygnięcia i polać wcześniej przygotowane ciasto. Ciasto posypać płatkami
migdałowymi.
Dodatkowe informacje:
- Zamiast gorzkiej czekolady można użyć mlecznej.
- W zależności od tego jakiej formy użyjecie do pieczenia ciasta można
zmniejszyć ilość czekolady do polewy.
- Zamiast płatków migdałowych
można użyć np. orzechów. Wszystko zależy od tego, co lubicie .
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz