Przepis:
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki oleju
- 4 jabłka
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki cukru **
** w zupełności wystarczy jedna szklanka (250 ml)
Orzechy posiekać, jabłka obrać i pokroic w kostkę. Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę. Do masy dodawać stopniowo przesianą mąkę. Później dodać olej, proszek do pieczenia i sodkę, wymieszać. Na koniec do mieszanki dodać orzechy i jabłka, połączyć wszystko ze sobą. Piec ok. 45 minut w temperaturze 200 stopni w prostokątnej formie lub w dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz