Przepis:
Składnik na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- Pół szklanki mleka
- Łyżeczka cukru
- 30 g drożdży świeżych
- Szczypta soli
Dodatkowo:
- Pół szklanki keczupu
- Łyżka przyprawy do kuchni włoskiej lub do pizzy
- Ser żółty ( ok.25 dag)
- Pieczarki
- Cebula
- 2 kabanosy drobiowe
- 4 plastry szynki
Z mleka, drożdży i cukru zrobić rozczyn. ( Mleko podgrzać,
dodać drożdże i cukier-zamieszać, można dodać 2 łyżki mąki. Odstawić, aż
zwiększy objętość). Gotowy rozczyn dodać do mąki wraz ze szczyptą soli,
zagnieść ciasto. Uformowane ciasto zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia ( do
godziny). Po tym czasie, ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować- na
prostokąt lub na koło ( w zależności od tego jakiej formy użyjecie do
pieczenia). Keczup wymieszać z przyprawą, później rozsmarować na cieście.
Kolejno posypać odrobiną startego sera i składnikami, takimi na jakie macie ochotę. Ja
dodałam wcześniej podsmażone na patelce pieczarki razem z cebulą, kabanosy i
szynkę. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180/190 stopni. Po 30 minutach
pieczenia wyciągnąć i posypać resztą startego sera,, piec pozostałe 15 minut. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz