czwartek, 4 lutego 2016

Pizza na cieście drożdżowym




Przepis:

Składnik na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • Pół szklanki mleka
  • Łyżeczka cukru
  • 30 g drożdży świeżych
  • Szczypta soli

Dodatkowo:
  • Pół szklanki keczupu
  • Łyżka przyprawy do kuchni włoskiej lub do pizzy
  • Ser żółty ( ok.25 dag)
  • Pieczarki
  • Cebula
  • 2 kabanosy drobiowe
  • 4 plastry szynki

Z mleka, drożdży i cukru zrobić rozczyn. ( Mleko podgrzać, dodać drożdże i cukier-zamieszać, można dodać 2 łyżki mąki. Odstawić, aż zwiększy objętość). Gotowy rozczyn dodać do mąki wraz ze szczyptą soli, zagnieść ciasto. Uformowane ciasto zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia ( do godziny). Po tym czasie, ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować- na prostokąt lub na koło ( w zależności od tego jakiej formy użyjecie do pieczenia). Keczup wymieszać z przyprawą, później rozsmarować na cieście. Kolejno posypać odrobiną startego sera i składnikami, takimi na jakie macie ochotę. Ja dodałam wcześniej podsmażone na patelce pieczarki razem z cebulą, kabanosy i szynkę. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180/190 stopni. Po 30 minutach pieczenia wyciągnąć i posypać resztą startego sera,, piec pozostałe 15 minut. Gotowe!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz