czwartek, 30 czerwca 2016

Sernik z białą czekoladą



Składniki:
Masa sernikowa:
  • 1kg sera twarogowego z wiaderka** lub zmielonego twarogu
  • 50ml śmietanki kremówki 30/36%
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 16g cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 tabliczki białej czekolady (stopionej)
** ser z wiaderka najlepiej 100% z mleka bez sztucznych dodatków 

Spód:
  • 1 szklanka mąki
  • 70g masła/margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
Krem z białej czekolady:
  • 200ml śmietanki kremówki 30/36% (to, co zostanie po dodaniu do masy sernikowej)
  • 100g białej czekolady wcześniej stopionej (jedna tabliczka)
  • śmietan-fix
Dekoracja:
  • maliny+ białe michałki
Wykonanie:
Przed pieczeniem spodu stopić czekoladę nad parą wodną i odstawić do wystygnięcia. 
Składniki na spód zagnieść w kulę i schować do lodówi lub zamrażalnika na ok.20 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno tortownicy; nakłuć widelcem i piec ok.20-30 min w temperaturze 180 stopni. Okolo 5-10 minut przed końcem pieczenia spodu przygotować masę sernikową. Do twarogu dodać śmietanę kremówkę, mąkę i cukier-zmiksować, ciągle miksując dodać czekoladę i kolejno po jednym jajku. Wylać na wcześniej upieczony spód i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni, po czym zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec przez godzinę. Sernik zostawić w zamkniętym piekarniku przez koleją godzinę, wyciągnąć i schłodzić. 
Przed wykonaniem kremu, czekoladę około 30 min. wcześniej roztopić. Śmietanę wraz z czekoladą ubijać, a pod koniec ubijania dodać śmietan-fix. Wyłożyć na wystudzony sernik i dowolnie udekorować np. malinami i białymi michałkami. Schłodzić w lodówce. Gotowe :)



video


2 komentarze:

  1. Co za boski przepis!!!!delicje nad delicjami😅 zniknal szybciej niż sie pojawił.A masz jakiś patent żeby sernk nie pekal?u mnie zawsze cholerka😆 pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję😊 Sernik nie pęka po pierwsze, jeśli piecze się dłużej, ale w niższej temperaturze 😊 2. masa sernikowa nie będzie zbyt napowietrzona, powinno miksować się na najniższych obrotach tylko do połączenia składników, może gdzieś tutaj tkwi przyczyna. Na pewno następnym razem nie pęknie, pozdrawiam 😊

    OdpowiedzUsuń