niedziela, 22 listopada 2015

Sernik krówkowy






Przepis:

Składniki :
Spód:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 50g margaryny

Masa serowa:
  • kilogram twarogu półtłustego/tłustego zmielonego, albo gotowej masy twarogowej, ja użyłam „Pilos”
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 50g margaryny w temperaturze pokojowej
  • 250g masy krówkowej(kajmakowej)/mleka skondensowanego (reszta masy do polewy)

Polewa:
  • 50g białej czekolady
  • reszta masy krówkowej

Wykonanie:
Wszystkie składniki na spód ciasta połączyć ze sobą, zagnieść ciasto w kulę i włożyć do lodówki lub zamrażalki na 30 minut. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, później cały czas miksując dodawać masło, mąki i twaróg tak aby masa była jednolita ( jeżeli tak się nie stanie to nie ma co się przejmować i tak powinno się udać). Połowę masy odlać do drugiego naczynia i dodać do niej masę kajmakową-zmiksować. Spód rozwałkować i  wyłożyć na tortownicę o średnicy 23 cm, nakłuć widelcem i posypać odrobiną kakao. Na spód wylewać na przemian masy- raz zwykłą twarogową, a raz kajmakową. Piec w temperaturze 170 stopni przez 60/65 minut, później temperaturę można zwiększyć do 180 stopni na 5-10 minut. Gotowe ciasto zostawić w otwartym piekarniku na ok. 30 min. Wyciągnąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Później przygotować polewę: czekoladę i masę kajmakową rozpuszczamy nad parą wodną tak aby naczynie nie dotykało dna gotującej się wody. Polewę rozsmarować na wierzchu sernika i udekorować np. orzechami ziemnymi.

Udanych wypieków, smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz