Przepis:
Składniki :
Spód:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- 1 jajko
- 50g margaryny
Masa serowa:
- kilogram twarogu półtłustego/tłustego zmielonego, albo gotowej masy twarogowej, ja użyłam „Pilos”
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- 50g margaryny w temperaturze pokojowej
- 250g masy krówkowej(kajmakowej)/mleka skondensowanego (reszta masy do polewy)
Polewa:
- 50g białej czekolady
- reszta masy krówkowej
Wykonanie:
Wszystkie składniki na spód ciasta połączyć ze sobą,
zagnieść ciasto w kulę i włożyć do lodówki lub zamrażalki na 30 minut. Jajka
ubić z cukrem na puszystą masę, później cały czas miksując dodawać masło, mąki
i twaróg tak aby masa była jednolita ( jeżeli tak się nie stanie to nie ma co
się przejmować i tak powinno się udać). Połowę masy odlać do drugiego naczynia
i dodać do niej masę kajmakową-zmiksować. Spód rozwałkować i wyłożyć na tortownicę o średnicy 23 cm,
nakłuć widelcem i posypać odrobiną kakao. Na spód wylewać na przemian masy- raz
zwykłą twarogową, a raz kajmakową. Piec w temperaturze 170 stopni przez 60/65
minut, później temperaturę można zwiększyć do 180 stopni na 5-10 minut. Gotowe
ciasto zostawić w otwartym piekarniku na ok. 30 min. Wyciągnąć z piekarnika i
zostawić do całkowitego ostygnięcia. Później przygotować polewę: czekoladę i
masę kajmakową rozpuszczamy nad parą wodną tak aby naczynie nie dotykało dna
gotującej się wody. Polewę rozsmarować na wierzchu sernika i udekorować np.
orzechami ziemnymi.
Udanych wypieków, smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz