piątek, 25 marca 2016

Babka wielkanocna


Babka babeczka babunia

Przepis:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mleka
  • 10dag margaryny(stopinonej)
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 5g drożdży
  • 20dag białego sera
  • rodzynki

Sposób wykoniania:

1. W dużym kubkru rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i mąki. Podgrzać 0,5 szklanki mleka (można w mikrofalówce), następnie zalać mlekiem wcześniej rozkruszone drożdże, wymieszać i odstawić najlepiej pod przykryciem do wyrośnięcia.

2. Ser rozgnieść widelcem, rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, stopić margarynę.

3. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, dodać jaka i żółtka, margarynę, sól, a także przygotowany wcześniej rozczyn i ser. Zagnieść ciasto, dodać odączone rodzynki i zagnieść jeszcze raz. Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na około 1,5h. 

4. Formę o średnicy 23cm należy nasmarować margaryną i posypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wyłożyć ciasto i zostawić pod przykryciem na ok.30 min.

5. Piec w temperaturze 175/180 stopni przez ok.45 min.

6. Udekorować według uznania. Na zdjęciu babka przystrojona jest lukrem, płatkami migdłowymi i suszonymi morelami. Gotowe :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz