niedziela, 12 czerwca 2016

Truskawkowa chmurka (bez pieczenia)



Składniki:

  • 1kg truskawek
  • 4 galaretki truskawkowe
  • ok. 200g herbatników
  • 300ml śmietany kremówki 30/36%
  • 600ml wrzącej wody ( ok. 2 i pół szklanki)


Wykonanie:

Galaretki rozpuścić w 600ml wody; odstawić do wystygnięcia. Herbatniki poukładać na dnie prostokątnej formy. Śmietanę ubić, dodając do niej połowę płynnej galaretki. Na przygotowane wcześniej herbatniki wylać kilka łyżek masy i ułożyć na niej truskawki(tak jak widać na zdjęciu :). Truskawki zalać resztą masy i wstawić do lodówki do stężenia. Resztę owoców zblendować i dodać do pozostałej galaretki, wymieszać do powstania truskawkowego musu. Mus wylać na masę śmietanową i włożyć z powrotem do lodówki do stężenia- najlepiej na całą noc, ale 2 godzinki też wystarczą :) Smacznego!


2 komentarze:

  1. Kolejne super ciasto na lato.Pyszne i proste.Wielka zaleta bloga ze dobre jedzonko i proste wykonanie.Dla każdego.Nawet ja robie😆 wszystko się udaje...jakies cuda!!!!Grzegorz.Milego....😆

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za miłe słowa. Spokojnego wieczoru :)

    OdpowiedzUsuń