Składniki:
- 1kg truskawek
- 4 galaretki truskawkowe
- ok. 200g herbatników
- 300ml śmietany kremówki 30/36%
- 600ml wrzącej wody ( ok. 2 i pół szklanki)
Wykonanie:
Galaretki rozpuścić w 600ml wody; odstawić do wystygnięcia. Herbatniki poukładać na dnie prostokątnej formy. Śmietanę ubić, dodając do niej połowę płynnej galaretki. Na przygotowane wcześniej herbatniki wylać kilka łyżek masy i ułożyć na niej truskawki(tak jak widać na zdjęciu :). Truskawki zalać resztą masy i wstawić do lodówki do stężenia. Resztę owoców zblendować i dodać do pozostałej galaretki, wymieszać do powstania truskawkowego musu. Mus wylać na masę śmietanową i włożyć z powrotem do lodówki do stężenia- najlepiej na całą noc, ale 2 godzinki też wystarczą :) Smacznego!
Kolejne super ciasto na lato.Pyszne i proste.Wielka zaleta bloga ze dobre jedzonko i proste wykonanie.Dla każdego.Nawet ja robie😆 wszystko się udaje...jakies cuda!!!!Grzegorz.Milego....😆
OdpowiedzUsuńDzięki za miłe słowa. Spokojnego wieczoru :)
OdpowiedzUsuń