niedziela, 26 lipca 2015

wiśniowy paj

Wiśniowy paj


Wiśniowy paj
- POLECAM
Kruszonka w połączeniu z wiśniami, wspaniały smak. Polecam w szczególności tym, którzy lubią kruszonkę. Jednak ja następnym razem zamiast kruszonki na spód zrobię ciasto kruche, myślę że to będzie lepiej smakowało. Dodam także mniej mąki ziemniaczanej, albo nie dodam jej w ogóle.( zepsuła mi smak wiśni, choć dzięki niej wiśnie są bardziej zwarte).





Przepis:

Kruszonka: 
  • 200g margaryny
  • 300g mąki pszennej 
  • pół szklanki cukru ( ok.110g)
  • cukier wanilinowy (16g)/ 2-4 kropelki aromatu 
Do naczynia dodać wszystkie składniki i połączyć ze sobą. Tortownicę o średnicy 21-23 cm wyłożyć papierem, albo po prostu wysypać połowę przygotowanej kruszonki i ją przyklepać.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180ºC przez ok. 15 min ( można dłużej). 
Nadzienie ciasta:
  •  ok. 70dag wydrylowanych wiśni
  • 80g cukru ( mniej niż pół szklani )
  • 5 płaskich łyżek skrobii ziemniaczanej ( mąki ziemniaczanej)
Ponadto: 
  • 3 łyżki bułki tartej
  • cukier puder do oprószenia ciasta
Do wiśni dodać cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Na podpieczony spód wysypać bułkę tartą i wyłożyć wiśnie, wysypać pozostałą część kruszonki. Piec ok. godziny w temperaturze 180ºC.

Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz