Przepis:
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 200 g masła/margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 200g jogurtu naturalnego bądź serka homogenizowanego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 8 jabłek ( ilość jabłek zależy od formy)
- cynamon
- cukier wanilinowy
- odrobina bułki tartej (do posypania dolnej warstwy ciasta)
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, a następnie przesiać ( przesiewanie można pominąć). Dodać margarynę i serek/jogurt i jajko. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części i schować do lodówki na czas obierania jabłek. Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda. Formę ( 34x24) wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować na wymiary formy, posypać odrobiną bułki tartej i położyc jabłka (wydrążoną stroną do dołu- tak jak na zdjęciu); jabłka posypać cynamonem i cukrem wanilinowym. Drugą część ciasta rozwałkować na większy rozmiar niż forma (ok. 1cm więcej z każdej strony) i ułożyć na jabłkach; boki ciasta skleić. Piec ok.45 minut w temteraturze 180 stopni. Gdy ciasto wystygnie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz