wtorek, 27 września 2016

Pulpety w sosie koperkowym


Składniki:
  • 500g mięsa mielonego
  • pół szklanki bułki tartej
  • jajko
  • pieprz, sól, czosnek 
  • pęczek koperku
  • lubczyk lub pietruszka
  • 1,5 kostki rosołowej 
  • 2 łyżki śmietany
  • czubata łyżka mąki
  • pół szklanki wody
  • makaron 
Mięso doprawić pieprzem, solą, czosnkiem (w proszku lub użyć świeżego). Dodać bułkę tartą, pół zsiekanego pęczka koperku, a także odrobinę lubczyku lub pietruszki i jajko. Wszystko ze sobą połączyć. Mięso zagnieść w małe kulki i wstawić na gotującą się wodę (wody powinno być nie więcej niż litr, bo sos wyjdzie zbyt rzadki). Do wody wrzucić kostki rosołowe i część nie posiekanego kopru, który przed zabielaniem sosu należy wyciągnąć z wody. Pulpety powinny gotować się około 30 minut. Po tym czasie należy wymieszać ze sobą łyżkę mąki, śmietanę i wodę. Do gotowej mieszanki wlać odrobinę wywaru z mięsa, alby ją zahartować. Tak przygotowaną mieszankę wlać do wywaru i gotować przez około 5 minut, dodać resztę posiekanego koperku, zagotować i gotowe :) 
Podawać z makaronem, kaszą, ziemniakami lub z tym, na co macie ochotę :)












2 komentarze:

  1. Znowu fajne szybkie i mega smaczne przepisy na nie slodkosci😊 zrobione zjedzone.Pysznosci!!!Pozdrawiam Grzegorz

    OdpowiedzUsuń
  2. Na słodkości przyjdzie czas ;) Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń