wtorek, 30 sierpnia 2016

"Risotto" z papryką i pieczarkami


Składniki: (porcja na ok.4 osoby)
  • 3 woreczki ryżu
  • ok.10 średnich pieczarek
  • papryka
  • sól, pieprz
  • masło do smażenia
  • + podwójna pierś z kurczaka
  • +przyprawa do gyrosa
Sos czosnkowy:
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Ryż ugotować (woreczki wrzucić na gotującą się, osoloną wodę i gotować przez ok. 15 min; w zależności od ryżu). Pieczarki i paprykę drobno pokroić. Pieczarki smażyć na maśle do czasu aż będą miękkie, dodać do nich paprykę i dusić do zmięknięcia papryki, przyprawić. Ryż połączyć razem z gotowymi pieczarkami i papryką. Podawać z piersią z kurczaka i sosem czosnkowym. (Składniki na sos czosnkowy połączyć ze sobą i w oto ten magiczny sposób powstanie sos, voilà).
Pierś z kurczaka umyć, pokroić i smażyć ok. 20 minut, dodać przyprawę do gyrosa; mięso przygotować wcześniej np. podczas gotowania ryżu. Gotowe :)

3 komentarze:

  1. Potrawa zrobiona na śniadanie po nocnym kuciu do sesji.Pyszna treściwa i jak zwykle szybka.Swietne te Twoje przepisy.Pozdrawiamy Grzegorz z ekipą kompani😊 wrzesniowej

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki i powodzenia na egzaminach 😉💪

    OdpowiedzUsuń
  3. Na Twoim zarelku😊 damy rade!!!!dziękujemy pozdrawiamy!!czekamy na dalsze.Zawsze szybko i smacznie

    OdpowiedzUsuń