poniedziałek, 27 czerwca 2016

Ciasto drożdżowe


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 40/50g świeżych drożdży
  • 50g roztopionego masła/margaryny
  • 6 łyżek cukru
  • 16g cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 2 jajka ( jedno do posmarowania wierzchu ciasta)
  • rodzynki**

Kruszonka:
  • 50g masła
  • ok. 10 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru lub cukru pudru

Drożdże wraz z dwoma łyżkami cukru rozrobić w ciepłym mleku ( przygotować tzw. zaczyn); odstawić do powiększenia objętości. Mąkę, pozostały cukier, cukier wanilinowy, roztopioną i schłodzoną margarynę oraz jedno jajko połączyć z zaczynem. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać rodzynki i jeszcze raz zagnieść. Wyłożyć na wcześniej wysmarowaną i posypaną bułką tartą formę "keksówkę" i ponownie odstawić na ok.30 min. W tym czasie przygotować kruszonkę: masło, mąkę i cukier połączyć ze sobą. Wierzch ciasta posmarować jajkiem, do którego można dodać odrobinę mleka, posypać kruszonką. Piec przez ok.45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe :) 
** z rodzynek można zrezygnować :) 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz