Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 40/50g świeżych drożdży
- 50g roztopionego masła/margaryny
- 6 łyżek cukru
- 16g cukru wanilinowego
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 2 jajka ( jedno do posmarowania wierzchu ciasta)
- rodzynki**
Kruszonka:
- 50g masła
- ok. 10 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki cukru lub cukru pudru
Drożdże wraz z dwoma łyżkami cukru rozrobić w ciepłym mleku ( przygotować tzw. zaczyn); odstawić do powiększenia objętości. Mąkę, pozostały cukier, cukier wanilinowy, roztopioną i schłodzoną margarynę oraz jedno jajko połączyć z zaczynem. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać rodzynki i jeszcze raz zagnieść. Wyłożyć na wcześniej wysmarowaną i posypaną bułką tartą formę "keksówkę" i ponownie odstawić na ok.30 min. W tym czasie przygotować kruszonkę: masło, mąkę i cukier połączyć ze sobą. Wierzch ciasta posmarować jajkiem, do którego można dodać odrobinę mleka, posypać kruszonką. Piec przez ok.45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe :)
** z rodzynek można zrezygnować :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz