poniedziałek, 27 czerwca 2016

Biszkopt z dżemem


Składniki:
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder ok.2-3 łyżki
  • dwa cukry wanilinowe 16g
  • szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli i dwa cukry wanilinowe. Dalej miksując dodawać po jednym żółtku, po łyżce mąki i cukru pudru. Wylać na wyłożoną papierem lub nasmarowaną masłem i posypaną bułką tartą tortownicę. Piec ok.40 minut w temperaturze 180 stopni. Wyciągnąć z piekarnika i rzucić formę z ok. 30 cm.(biszkopt nie opadnie).  Kiedy ostygnie przekroić na pół i posmarować dżemem np.truskawkowym. Gotowe :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz