Składniki:
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- pół szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier puder ok.2-3 łyżki
- dwa cukry wanilinowe 16g
- szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli i dwa cukry wanilinowe. Dalej miksując dodawać po jednym żółtku, po łyżce mąki i cukru pudru. Wylać na wyłożoną papierem lub nasmarowaną masłem i posypaną bułką tartą tortownicę. Piec ok.40 minut w temperaturze 180 stopni. Wyciągnąć z piekarnika i rzucić formę z ok. 30 cm.(biszkopt nie opadnie). Kiedy ostygnie przekroić na pół i posmarować dżemem np.truskawkowym. Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz