wtorek, 3 maja 2016

Rustykalna tarta z jabłkami


Składniki:

  • 2 szkalnki mąki pszennej
  • jajko
  • łyżka cukru pudru 
  • 50 g margaryny
  • *kwaśna śmietana(jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste)
  • 4 małe/średnie jabłka
  • cynamon 
  • cukier wanilinowy
  • odrobina kakao/kawy rozpuszczalnej lub zbożowej/bułki tartej


Wykonanie:
Przygotować składniki na ciasto, połączyć je ze sobą; zagnieść ciasto, zwinąć w kulę i odłożyć do lodówki/zamrażalki na ok.30 min. W tym czasie obrać jabłka, przekroić na pół  i wydrążyć. Kroić w cienkie plasterki (nie muszą być idelane). Posypać cukrem wanilinowym i cynamonem, wymieszać; odsawić na kilka minut. Ciasto rozwałkować najlepiej  w formę koła, pozostawiając około 5 cm na brzegi; nakłuć widelcem i posypać środek odrobiną kakao/bułką tartą, aby nie wchłonęło za dużo soku z jabłek. Jabłka układać na środku, a później zawinąć brzegi ciasta. (*Przed włożeniem do piekarnika wierzch ciasta można posmarować jajkiem i posypać odrobiną cukru.) Piec w temperaturze 180 stopni przez ok.50 min (aż ładnie się zarumieni). Udekorować według upodobań ( można posypać cukrem pudrem, polać czekoladą, zjeść z lodami lub po prostu nie dekorować). Gotowe :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz