Składniki:
- dwie galaretki
- 2 jogurty naturalne zwykłe lub typu greckiego
- łyżeczka żelatyny
- 2 jajka
- łyżka cukru
- odrobina soli
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubić, dodać szczyptę soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier; dodać żółtka i obie mąki. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 min.Masa jogurtowa:
Jedną z galaretek + łyżeczkę żelatyny rozpuścić w ok. 1/4 szklanki gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Jogurty połączyć z przygotowaną wcześniej galaretką i wylać na przygotowany i ostygnięty biszkopt. Kiedy masa odpowiednio stężeje można przygotować drugą galaretkę według przepisu na opakowaniu ( 500 ml gorącej wody + galaretka np. Winiary; dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia, wstawić do lodówki aby stężała). Przygotowaną galaretkę wylać na masę jogurtową, z powrotem schować do lodówki i czekać aż będzie można jeść. Smacznego! :)
* Zamiast piec biszkopt można kupić gotowe biszkopciki i ułożyć na spodzie tortownicy :)
Pyszne!!!!akurat na lato i cieplo😊 wczoraj zrobiłam.Zniknelo w mig...pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńSuper! również pozdrawiam 😊
OdpowiedzUsuń