środa, 11 maja 2016

Jogurtowiec na zimno


Składniki:

  • dwie galaretki
  • 2 jogurty naturalne zwykłe lub typu greckiego
  • łyżeczka żelatyny
  • 2 jajka
  • łyżka cukru
  • odrobina soli
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubić, dodać szczyptę soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier; dodać żółtka i obie mąki. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 min.
Masa jogurtowa:
Jedną z galaretek + łyżeczkę żelatyny rozpuścić w ok. 1/4 szklanki gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Jogurty połączyć z przygotowaną wcześniej galaretką i wylać na przygotowany i ostygnięty biszkopt. Kiedy masa odpowiednio stężeje można przygotować drugą galaretkę według przepisu na opakowaniu ( 500 ml gorącej wody + galaretka np. Winiary; dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia, wstawić do lodówki aby stężała). Przygotowaną galaretkę wylać na masę jogurtową, z powrotem schować do lodówki i czekać aż będzie można jeść. Smacznego! :)

* Zamiast piec biszkopt można kupić gotowe biszkopciki i ułożyć na spodzie tortownicy :)






 

2 komentarze:

  1. Pyszne!!!!akurat na lato i cieplo😊 wczoraj zrobiłam.Zniknelo w mig...pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! również pozdrawiam 😊

    OdpowiedzUsuń