Przepis:
Składniki:
Spód:
- szklanka mąki pszennej
- 2 łyzki cukru pudru
- jajko
Masa sernikowa:
- 1kg sera wiaderkowego z Piątnicy (zawartość tłuszczu 18%)
- 4 jajka
- ok.50g margaryny rozpuszczonej
- żółtko
- cukier wanilinowy
- 2 łyżki cukru ( można dodać więcej)
- rodzynki
Sposób wykonania:
Składniki na spód połączyć ze sobą (zagnieść ciasto). Zwinąć w kulę i włożyć do lodówki lub zamrażalnika na ok.15 min, a w tym czasie przygotować masę sernikową. Ser, jajka, żółtko, cukier wanilinowy, cukier, margarynę i rodzynki(wcześniej namoczone i odsączone) połączyć ze sobą, odstawić na bok. Wyciągnąć wcześniej przygotowane ciasto, rozwałkować i wyłożyć do tortownicy (21cm), nakłuć widelcem i delikantnie posypać kakao/kawą rozpuszczalną (można to pominąć). Na spód wylać masę sernikową. Piec ok.godziny w 180 stopniach. Po wyłączeniu piekarnika sernik zostawić w nim jeszcze ok.30 min. Udekorować sernik według uznania i gotowe :)
Jak widać na zdjęciach, sernik może popękać, ale to nie zmienia jego smaku :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz