Przepis:
Składniki:
- 50 dag białego sera
- 50 dag mąki pszennej
- Pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 całe jajko
- 3 żółtka
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu
- 250ml kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia (olej rzepakowy)
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Ser zmielić i połączyć
z pozostałymi składnikami (zagnieść ciasto). Gotowe ciasto oprószyć mąką i
rozwałkować na ok. 0,5 cm.( Jeśli ciasto będzie się kleić dodać więcej mąki). Z ciasta wykrawać( najlepiej szklanką) kółka
i kolejno na środku wyciskać małe dziurki jakąś zakrętką bądź kieliszkiem ( w
zależności od tego jakiej wielkości będą kółka). Pozostałe ciasto po wycięciu
kółek i dziurek także zagnieść i od nowa wycinać oponki. Smażyć na głębokim,
gorącym oleju. Oponki najlepiej odsączyć na ręczniku papierowym, posypać cukrem pudrem i gotowe! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz