wtorek, 9 lutego 2016

Oponki




Przepis:

Składniki:
  • 50 dag białego sera
  • 50 dag mąki pszennej
  • Pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 całe jajko
  • 3 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 250ml kwaśnej śmietany

Dodatkowo:
  • tłuszcz do smażenia (olej rzepakowy)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ser zmielić i połączyć z pozostałymi składnikami (zagnieść ciasto). Gotowe ciasto oprószyć mąką i rozwałkować na ok. 0,5 cm.( Jeśli ciasto będzie się kleić dodać więcej mąki).  Z ciasta wykrawać( najlepiej szklanką) kółka i kolejno na środku wyciskać małe dziurki jakąś zakrętką bądź kieliszkiem ( w zależności od tego jakiej wielkości będą kółka). Pozostałe ciasto po wycięciu kółek i dziurek także zagnieść i od nowa wycinać oponki. Smażyć na głębokim, gorącym oleju. Oponki najlepiej odsączyć na ręczniku papierowym, posypać cukrem pudrem i gotowe! :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz