Dawno nie było żadnego nowego wpisu, a na naleśniki przepis
zawsze się przyda J
Przepis:
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub cały cukier wanilinowy zazwyczaj 16g ( waniliowy od wanilinowy trochę się różni i w zapisie i w smaku)
- Łyżka cukru
- Łyżeczka miodu
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki wody ( niegazowana/gazowana)
- Łyżka śmietany
Dodatkowo:
- 30 dag białego sera
- Łyżeczka cukru
- Łyżeczka cukru waniliowego
- Łyżka śmietany
- 1 żółtko
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, najlepiej mikserem.
Smażyć na patelce aż się zarumienią, za każdym razem podlewając odrobiną oleju. Ser razem z
cukrami, śmietaną i żółtkiem rozgnieść widelcem. Na upieczone naleśniki
rozsmarować przygotowany ser i zawijać w trójkąty lub wedle upodobań, tak
zawinięte naleśniki podpiec na patelce ( nalać trochę więcej oleju) aż się ładnie
zarumienią. Podawać z dżemem, syropem klonowym lub z czym tylko chcecie :) Gotowe!
- Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste dodać mleka lub wody, a jeśli zbyt rzadkie dodać mąki.
- Zamiast śmietany do ciasta można dodać jogurtu naturalnego/maślanki/kefiru, albo w ogóle można pominąć ten składnik.
- Naleśniki wyjdą zawsze, ale trzeba pilnować, żeby ich nie spalić na patelce, bo wystarczy tylko chwila nieuwagi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz