wtorek, 2 lutego 2016

Naleśniki




Dawno nie było żadnego nowego wpisu, a na naleśniki przepis zawsze się przyda J

Przepis:

Składniki:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub cały cukier wanilinowy zazwyczaj 16g ( waniliowy od wanilinowy trochę się różni i w zapisie i w smaku)
  • Łyżka cukru
  • Łyżeczka miodu
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki wody ( niegazowana/gazowana)
  • Łyżka śmietany


Dodatkowo:
  • 30 dag białego sera
  • Łyżeczka cukru
  • Łyżeczka cukru waniliowego
  • Łyżka śmietany
  • 1 żółtko


Wszystkie składniki połączyć ze sobą, najlepiej mikserem. Smażyć na patelce aż się zarumienią, za każdym razem podlewając odrobiną oleju. Ser razem z cukrami, śmietaną i żółtkiem rozgnieść widelcem. Na upieczone naleśniki rozsmarować przygotowany ser i zawijać w trójkąty lub wedle upodobań, tak zawinięte naleśniki podpiec na patelce ( nalać trochę więcej oleju) aż się ładnie zarumienią. Podawać z dżemem, syropem klonowym lub z czym tylko chcecie :) Gotowe!

  • Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste dodać mleka lub wody, a jeśli zbyt rzadkie dodać mąki.
  • Zamiast śmietany do ciasta można dodać jogurtu naturalnego/maślanki/kefiru, albo w ogóle można pominąć ten składnik.
  • Naleśniki wyjdą zawsze, ale trzeba pilnować, żeby ich nie spalić na patelce, bo wystarczy tylko chwila nieuwagi. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz