sobota, 19 września 2015

sernik z polewą kajmakową

Chyba mi się udał ;)














Przepis: 

  • 800g twarogu (zmielonego) 
  • 4 jajka
  • cukier wanilinowy
  • szklanka cukru
  • 150g masła/margaryny
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • puszka masy kajmakowej/mleka skondensowanego 
  • migdały do dekoracji
  • ok. 200g herbatników
Spód ciasteczkowy:
W blenderze skruszyć herbatniki, dodać do nich 50g rozpuszczonej margaryny. Gotową mieszaną wyłożyć spód tortownicy 18-22cm. Mieszankę docisnąc łyżką,albo palcami do spodu tortownicy, aby była równa. Na czas przygotowania masy sernikowej, spód można włożyć do lodówki.
Masa sernikowa:
W naczyniu utrzeć (najlepiej mikserem) masło z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką masę, później kolejno dodawać jajka-po każdym jajku ucierając masę na najniższych obrotach miksera. Następnie stopniowo dodawać zmielony twaróg, nadal ucierając. Na końcu dodać obie mąki-wymieszać. Gotową mieszankę wylać na spód ciasteczkowy. 
Piekarnik rozgrzać do 180ºC włożyć do niego sernik i od razu zmniejszyć temperaturę do 150ºC. Piec ok. 1,5 h. Studzić przy uchylonym piekarniku.
Kiedy sernik ostygnie na jego wierzch rozsmarować ok.2 łyżki masy kajmakowej i posypać migdałami. Schłodzić w lodówce, albo od razu spróbować :D Gotowe!

Przygotowując sernik, można:
  •  pominąć spód ciasteczkowy
  • użyć kilogram twarogu, dodając jeszcze 1 jajko (czyli zamiast 4 będzie 5 jajek)
  • udekorować go np. rozpuszczoną czekoladą, albo zwyczajnie oprószyć cukrem pudrem-też będzie pysznie! 
  •  dodać kropelkę aromatu waniliowego lub innego do masy sernikowej
  •  dodać mniej cukru, bo wyjdzie naprawdę słodki :)
  • do masy sernikowej dodać bakalie


Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz