czwartek, 24 września 2015

chleb z ziarnami słonecznika

Chleb powstał z gotowej mieszanki do wypieku z Biedry ;)
W przygotowaniu nie ma nic trudnego, a przepis znajduje się na opakowaniu- wystarczy działać według instrukcji tam podanych.

Przepis: (w razie czego)

  • 500g gotowej mieszanki
  • 15g świezych drożdży
  • 1,25 szklanki wody w temperaturze pokojowej
  • łyżka oleju 
Wszystkie składniki połączyć ze sobą mikserem aż ciasto będzie jednolite. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 20 min. Foremkę, w której chleb będzie pieczony wysmarować olejem. Z przygotowanego ciasta uformować wałek i włożyć do wysmarowanej foremki, następnie przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Piec w temperaturze 200-220 stopni. (W oryginalnym przepisie do piekarnika należy włożyć dodatkowo pojemnik z gorącą woda, ja to pominęłam).
Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz