piątek, 14 sierpnia 2015

faszerowany makaron cannelloni

Może nie wygląda smakowicie, ale takie jest. Bardzo sycące!















Przepis:
  • pół kg mięsa mielonego
  • sos boloński Pudliszki
  • makaron cannelloni (ok.20 sztuk)
  • sól/sos sojowy,pieprz,gałka muszkatołowa
  • 2,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 50g margaryny/masła
  • 20dag żółtego sera (startego)
Farsz:
Mięso mielone podsmażyć i doprawić (sól,pieprz-zamiast soli można użyć sosu sojowego), dodać sos boloński-zaczekać aż się chwilę podgotuje.
Sos beszamelowy:
W rondelku na małym ogniu roztopić masło, dodać 3 łyżki mąki-mieszać dokładnie, aby nie było grudek. Powoli wlewać mleko także mieszając. ( Ja wlałam 2 szklanki, ale sos był dość gęsty). Chwilę gotować. Zestawić z ognia, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszać.

Makaron cannelloni nadziewać farszem i układać najlepiej na naczyniu żaroodpornym polanym olejem- jednowarstwowo. Cannelloni polać przygotowanym sosem beszamelowym. Piec pod przykryciem ok. 20 min w temperaturze 200ºC. Wyciągnąć z piekarnika, posypać żółtym serem i piec już bez przykrycia ok. 15 min także w 200ºC.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz